Blogul lui George Bălan

Salvaţi Curtea Constituţională, salvaţi democraţia!

Posted on: 14/07/2012

Am rămas consternat când, în urmă cu câteva zile l-am auzit pe Crin Antonescu spunând fără reţinere despre Curtea Constituţională că „este o ruşine”. A fost ca şi cum a dat comanda de luptă. M-am întrebat atunci ce va urma, pentru că este inadmisibil, tu persoană publică, mai mult, lider de partid, să faci astfel de afirmaţii în mediul public. M-am aşteptat sincer să fiu să fie cel puţin avertizat sau admonestat de către cineva din partea Curţii Constituţionale, dar se pare că însăşi judecătorii Curţii au rămas intimidaţi.

Şi toate acestea se întâmplă la peste douăzeci de ani de la revoluţie, într-un stat din Uniunea Europeană, care se pretinde democratic şi în care judecătorul trebuie să fie pionul principal. Dacă doar atât s-ar fi întâmplat tot ar fi fost suficient ca Antonescu Crin să fie „calmat”. Ceea ce a urmat însă, decapitarea Avocatului Poporului, subordonarea de către guvern a Monitorului Oficial, spre a fi folosit în interesul celor care se vede că şi-au pregătit loviturile cu mult timp înainte a făcut, pe bună dreptate, ca liderii europeni şi cei transatlantici să se inflameze şi să se întrebe în ce măsura România mai poate fi considerată un stat de drept şi în ce măsură investiţiile străine mai pot fi garantate? Răspunsul la aceste întrebări îl găsim deja în evoluţia cursului de schimb, dar şi în avertismentele serioase pe care guvernul Ponta le-a primit deja.

Băsescu nu este un preferat de-al meu, dar trebuie să o afirm că am convingerea fermă că el reprezintă răul cel mai mic şi că merită să-şi continue mandatul de preşedinte, pentru că a lăsa ţara în mâinile lui Ponta şi Antonescu echivalează cu o întoarcere în timp cu peste şaptezeci de ani…

Ce se poate vedea cu uşurinţă este că liderii ţărilor pe care le-am luat drept modele sunt îngrijoraţi de toată evoluţia din România din ultimele săptămâni şi că, pericolul restauraţiei este cu atăt mai mare cu cât la precedentele alegeri USL a câştigat cu procente covârşitoare. Ceea ce n-au luat în considerare USL-iştii este inteligenţa nativă a poporului român care nu poate fi minţit atunci când nu o doreşte, nici măcar două săptămâni. Ceea ce nu au luat în calcul „puciştii” este faptul că oameni care nu sunt înregimentaţi politic, cum sunt şi eu dealtfel, iubesc mult mai mult democraţia şi valorile europene decât să stea pasivi atunci când libertăţile noastre fundamentale cum sunt libertatea şi dreptul la liberă circulaţie ne sunt puse în pericol. Ceea ce nu au luat în considerare Ponta şi Antonescu este faptul că Europa nu mai vrea să ne abandoneze şi că, dacă vrem să stăm în această mare casă trebuie ca între instituţiile statului român să existe echilibre de putere, legea fiind deasupra tuturor. Ceea ce nu au luat în considerare urmaşii lui Dej este că ne-am săturat ca din Parlamentul României să ne voteze legi cei care până mai ieri erau în puşcărie, doar pentru că au avut grad de general.

Eu voi spune NU restauraţiei în 29 iulie 2012.

Voi spune NU USL-iştilor care sunt dispuşi să ne fure democraţia pentru care am luptat cu arma în mână.

Voi spune NU unui Parlament care în loc să se reformeze apără foşti şi viitori deţinuţi.

Voi spune NU unui preşedinte interimar care în loc să fie de dreapta a ajuns în cea mai jalnică extremă stângă.

Voi spune NU celor care au atacat Curtea Constituţională.

Voi spune NU celor care au folosit Monitorul Oficial ca pe propria maşină.

 Voi spune NU comunismului, fărădelegii şi fascismului.

Legea trebuie să fie deasupra tuturor, iar între instituţiile statului trebuie să existe echilibre de putere şi pârghii de reglaj ale acesteia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog Stats

  • 51.424 hits
BlogRank
iulie 2012
L M M J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

PROMOSocial

Social

%d blogeri au apreciat: