Blogul lui George Bălan

Vinovat de iubire de Adrian Păunescu, Editura Jurnalul și Editura Curtea Veche, București, 2010

Posted on: 24/09/2010

Mircea Morariu

 

Mărturisesc că am stat destul de mult pe gânduri dacă să vorbesc sau nu în spaţiul acestei emisiuni despre cartea Vinovat de iubire a lui Adrian Păunescu, cu puţină vreme în urmă apărută prin colaborarea, devenită deja statornică, dintre Editura Jurnalul şi Editura Curtea Veche. Din mai multe motive. Primul şi cel mai important e că Mai citește o carte e gândită ca o emisiune destinată să încurajeze lectura, să promoveze cititul, să recomande ceea ce merită citit, nu ceea ce nu. În al doilea rând, o atitudine mult prea drastic-critică la adresa unei cărţi semnată de Adrian Păunescu, atitudine exprimată într-o rubrică de popularizare, poate fi oricând bănuită că ar fi generată de gânduri nu tocmai oneste. Că cel ce o exprimă ar avea ceva cu poetul, că face dizidenţă anticomunistă retroactivă, că nu respectă acel principiu exprimat în literatura română încă de la 1840, de corifeii Daciei literare care, în celebrul lor manifest, edictau cu temei Criticăm opera iar nu autorul. Iar în romanul acesta, Adrian Păunescu apare cel puţin în calitate de personaj evocat, aşa că acuza la adresa recenzentului prea dur ar fi lesne formulabilă. Mai greu de justificat esteticeşte, după părerea mea.

Dacă totuşi sacrific spaţiu de emisie şi vă prezint unul dintre cele mai proaste romane pe care le-am citit vreodată- şi credeti-mă, stimati ascultători, că îmi cumpănesc bine cuvintele- e tocmai fiindcă am convingerea că a cam venit vremea să lăsăm deoparte aceste prudenţe prost înţelese şi încă şi mai prost plasate şi că trebuie să mai spunem şi adevăruri. Încă o precizare. Nu sunt dintre aceia care îl neagă în totalitate pe Adrian Păunescu ca valoare literară. Nu cred că el ar trebui evacuat din literatura română doar pentru că a scris imnuri şi ode kilometrice dedicate comunismului şi lui Nicolae Ceauşescu. Cred că există o puternică linie de demarcaţie între adevărata poezie păunesciană şi consistenta  versificaţie de propagandă a  scribului omonim. Că în creaţia lui Păunescu, foarte bogată cantitativ, există foarte multe lucruri bune dar şi foarte multe lucruri rele. Iar Vinovat de iubire, primul roman purtând semnătura lui Adrian Păunescu, se numără printre acele lucruri rele. Atât si nimic mai mult.

Acţiunea romanului se petrece după cutremurul din martie 1977 şi până în decembrie 1989. Personajul principal, e un doctor, o somitate medicală pe nume Ionescu, care şi-a pierdut în cutremurul de la 4 martie 1977 soţia, pe nume Mihaela, şi cele două fiice. O soţie pe care nu o mai iubea chiar atât de tare, pe care o mai şi înşela, ba o înşela destul de frecvent, şi două fete pe care, fireşte, le adora. Doctorul Ionescu îşi rememorează povestea adolescenţei, a tinereţii, a vieţii şi, mai ales, a aventurilor amoroase, multe şi cu femei de toate felurile, stimulat de jurnalul unui poet şi actor renumit ce se cheamă tot Ionescu, Andrei Ionescu. Acest poet şi actor a venit la sanatoriul de la Predeal, pe care îl conduce acum doctorul Ionescu, spre a-i cere ajutorul. Doctorul a recurs la terapia prin somn, un somn care durează de vreun an. Doctorul a făcut rost de jurnalul pacientului său, îl citeşte, dar şi trăieşte o poveste de iubire cu o pacientă. Aceasta se numeşte Ileana Negrescu, suferă de cancer, adică de boala Hodgkin. De fapt, boala a revenit, după ce Ileana Negrescu a fost vindecată mai demult  de Leontopol, între timp decedat.

Am pronunţat adineauri numele Leontopol. Îndată ce am ajuns cu cititul la pasajul în care ii era evocat numele, am avut sentimentul catastrofei literare iminente şi definitive care se prefigurează a fi romanul Vinovat de iubire. Căci, imediat după aceea, face ce face Adrian Păunescu şi nu doar că se evocă pe sine, revista şi cenaclul Flacăra, ci şi pleiada de doctori şi de vraci pe care i-a tot susţinut în paginile publicaţiei sale. De la Leontopol la Pavel Kozak şi Boici. Când povestea ajunge la momentul lui decembrie 1989, lucrurile devin şi mai limpezi.  Angajaţii şi pacienţii, inclusiv trezitul Andrei Ionescu, îl acuză de tot felul de lucruri pe doctor, îl vor înlăturat de la conducerea sanatoriului, îl contestă, uită binele pe care acesta li l-a făcut. Dau niţel înapoi când află că medicul ar urma să fie numit ministru adjunct la Sănătate, apoi acuzaţiile şi nerecunoştinţa se înteţesc. Însă doctorul a făcut totul din iubire, e vinovat de iubire, iubire faţă de semenii săi, o iubire mai mare decât oricare dintre iubirile trecătoare rememorate în carte. Care iubire îl face să treacă peste tot şi să plece la Bucureşti, oraş de care fugise după martie 1977, spre a se pune în slujba binelui comun. Să mai spun că doctorul Ionescu e conceput ca un alter- ego al lui Adrian Păunescu, aşa cum se vede el pe sine? Să mai adaug că romanul acesta eşuat a eşuat tocmai fiindcă e dezordonat, neglijent, cu o mulţime de teme şi suprateme enunţate, dar neduse până la capăt? Şi să mai adaug  că  acea scrisoare publicată în iunie, care a emoţionat pe multă lume şi în care Adrian Păunescu îşi făcea publice suferinţele fizice şi sufleteşti mi se pare acum, după ce am citit Vinovat de iubire, nimic altceva decât un roman prost, drept parte a unei strategii de marketing? O strategie la rându-i de un gust îndoielnic.

 

Notă

Autorul acestui blog îl consideră pe Adrian Păunescu una din cele mai importante figuri ale culturii române şi nu aderă la ideile exprimate mai sus. Cred că este evident că într-un regim totalitar ieşirea din anonimat presupune o oarecare coabitare cu regimul.  Mai mult decât atât am convingerea că binele pe care artistul Adrian Păunescu l-a făcut literaturii române este infinit mai mare decât răul pe care l-a creat omul.

Chiar dacă în privinţa lui Adrian Păunescu convingerile noastre sunt divergente îl invit în continuare pe amicul meu Mircea Morariu să se exprime pe acest blog şi-i aduc mulţumiri pentru toate materialle pe care le-am postat deja, ba chiar şi pentru cele viitoare.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog Stats

  • 51.031 hits
BlogRank
septembrie 2010
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

PROMOSocial

Social

%d blogeri au apreciat: