Blogul lui George Bălan

Simbolurile naţionale la români

Posted on: 20/04/2009

           Aud mai nou în diverse locuri că ar trebui să ne găsim o marcă naţională pe care să o promovăm, aşa cum au francezii Turnul Eiffel sau americanii Statuia Libertăţii. Ideea nu-i deloc rea. Într-adevăr, cine nu ştie unde se află Turnul Eiffel? Dar câţi ştiu că este făcut cu oţel de la Oţelul Roşu-Reşita?  Până la urmă asta cred că trebuie s-o ştim mai mult noi, românii, şi să purtăm undeva în inimă un sentiment de bucurie. Oricum, treaba asta cu găsirea unui brand naţional nu-i deloc simplă până la urma urmei.
Şi-am să vă spun de ce…

          Mai toată lumea care aude de România zice: Ţeautescu, Nadia şi Dracula. Americanii, cei care-l savurează cel mai bine pe Dracula ştiu, nu toţi, ce-i drept, că, România are capitala la Budapesta. Alţii, mai culţi, o caută undeva prin Texas. Problema fundamentală care se pune este că noi trebuie să găsim acel brand de ţară pe care să-l folosim nu în mintea românului ci în cea a străinului pe care să-l determinăm să vină să viziteze România, să se simtă bine şi eventual să se reîntoarcă, sau măcar să povestească pozitiv şi altora. Dacă el vrea să vină pentru Dracula atunci n-are decât, noi trebuie să-i vindem Dracula şi, încet-încet să creştem şi alte branduri, pe care să ne focalizăm ca el să descopere că nu e suficient să fi cunocut mitul Dracula, că România are mult mai multe de oferit şi că, dacă nu revine singurul care pierde cu adevărat este el. Asta, bineînţeles, dacă ceea ce noi îi vom oferi îl va face cu adevărat să simtă asta. După mine, tradiţia noastră populară ar trebui a fie izvorul de la care ar trebui să plecăm.
Poate alcineva să-i ofere ţâpuiturile maramureşene?
 

          De sărbătorile de iarnă când am fost în Ţara Oaşului am rămas impresionat atât de faptul că oşenii îşi mai poartă la sărbătoare portul naţional dar şi pentru că i-am văzut mergând la biserică dintr-o pornire lăuntrică pornită din inimile fiecăruia ca şi cum ar fi Unul.
Cu riscul de a mă repeta trebuie să subliniez că aceast brand de ţară trebuie să-l creăm să funcţioneze nu în mintile noastre ci în mintea lor, a străinilor, respectiv, o a doua observaţie că nu ne putem risipi în prea multe încercări şi pentru că nu avem atâtea fonduri dar şi pentru că n-am face altceva decât să creăm o şi mai mare confuzie în minţile celor pe care ar trebui să-i atragem.

Până să ne hotărâm, însă, care vor fi simbolurile la care ne-am putea opri pentru a le promova în cele din urmă ca să ajungă brand de ţara, haideţi mai bine să vedem cum ne folosim simbolurile naţionale aici la noi acasă. Nu de alta, dar e mai bine să faci probele  în jurul casei, să ai cheltuieli mai mici, iar după ce lucrurile merg bine, experienţa dobândită se poate extinde.

          Aşadar, m-aş referi în primul rând la drapelul naţional. Ce-am cu el o să spuneţi? Păi uite că am! Aparent lucurile sunt bine rezolvate, avem Legea 75/1994 care reglementează raportul dintre lungime şi lăţime, culorile, arborarea, dar…
Aşa cum o facem de multe ori şi de data aceata legea noastră este incompletă. Cum se poate o să-mi spuneţi? Într-adevăr cum se poate, vă întreb?

          Discutam în urmă cu vreo zece ani despre numărul de legi pe care le au italienii. Ştiţi cîte erau? Vreo 3.000. În acea perioadă noi aveam vreo 36.000. Imediat mi-am umflat pieptul, ca un cocoş,  şi l-am întrebat pe interlocutor ce fac dacă o problemă nu este reglementată legislativ. Nu-i nici o problemă, mi-a răpuns, ne uităm cum este reglementată în Germania, sau în Franţa sau în altă ţara din Comunitatea Europeană, că de aceea suntem în Comunitatea Europeană şi aplicăm legea de acolo.  Prea simplă mi s-a părut rezolvarea, dar răpunsul acela mă urmăreşte şi astăzi. Am aflat după mulţi ani de alergări că, adevăratele lucruri care funcţionează cel mai bine nu sunt lucrurile sofiticate ci cele simple. Dacă stau bine să mă gândesc parcă şi Murphy are o lege care spune că, un sistem cu cât este mai complicat are cu atât mai mari şanse să se strice. Parcă nu îmi mai convine dintr-o dată să văd că avem de peste 12 ori mai multe legi decât italienii şi, astăzi când ştiu că avem peste 100.000 de legi, hotărari de guvern, ordonanţe, coduri etc. parcă mă apucă ameţeala. Faceţi calculul fraţilor, că, dacă ar fi să citiţi, nu să învăţaţi doar două legi pe zi, ceea ce vă spun eu că nu reuşiţi, dar şi sambăta şi duminica, tot vă trebuiesc 137 de ani. Da, aţi citit bine, UNA SUTĂ TREI ZECI ŞI ŞAPTE, respectiv dacă mai adăugaţi şi cei şapte ani de acasă, că doar n-o să citiţi cu suzeta în gură se fac  144 de ani. Uite aşa creşte speranţa noastră de viaţă…

          Dar să revin: problema cu legea noastră la care am făcut mai adineori referire este că nu ne spune nimic despre cum ar trebui să fie culorile în cazul în care drapelul este arborat de sus până jos pe o instituţie, să spunem pe Casa Poporului sau pe Guvern.
Simţiţi? Bine o să spună unii, pe vericală, alţii, la fel de îndreptăţiţi vor spune pe orizontală. Şi asta doar pentru că, în loc să facem o lege bună şi completă, acum vom mai avea nevoie de o alta care s-o completeze pe aceata.
Nu atât de mult mă sperie faptul că, ai noştrii (ca brazii 🙂 ) ne cresc speranţa de viaţă cu o nouă lege, cât mă sperie faptul că, măcar de simbolurile naţionale am fi putut avea grijă dintr-un început. Apropos, domnilor, dacă tot veţi veni cu completări, nu uitaţi de fanioanele oficiale, de catarge, etc, etc.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog Stats

  • 50.945 hits
BlogRank
aprilie 2009
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

PROMOSocial

Social

%d blogeri au apreciat: